Demontabel Interieur Loftwoning op Strijp-S

Op Strijp-S, een voormalige fabriekslocatie van Philips in Eindhoven, verrijzen in de monumentale productiegebouwen 244 huurlofts van Stichting Trudo.
Deze industriele loftwoningen onderscheiden zich door een hoge verdiepingshoogte en hoge raampartijen. Karakteristiek zijn de kale betonnen balken onder het plafond en de vlakverdeling van de raampartijen. Het gebied Strijp-S staat inmiddels bekend als hotspot voor creatieve bedrijfjes en culturele festivals.

Interieurontwerp is een uitdaging

Voor een van de toekomstige huurders ontwerpt Bygg een loftinterieur. Dat is een hele uitdaging. De loft wordt opgeleverd als een grote kale ruimte met natte cel en kookeiland. De rest is aan de bewoners. De uitdaging zit hem in de randvoorwaarden: Er mogen geen (permanente) bouwkundige aanpassingen in de loft worden aangebracht; de loft moet bij huuropzegging weer kaal en ongeschonden worden opgeleverd.
Dit maakt dat er naar creatieve oplossingen moet worden gezocht om de loft te transformeren van lege ruimte naar een woonruimte, waarin meerdere functies (min of meer) van elkaar gescheiden kunnen worden, zonder de ruimtelijke kwaliteit van de loft aan te tasten.

Industrieel, Flexibel, Demontabel

Bygg past het IFD-concept (industrieel, flexibel, demontabel) toe op het interieurontwerp. Het IFD-concept wordt normaliter toegepast op hele gebouwen. In het concept worden elementen prefab in elkaar gezet met standaard verkrijgbare materialen (industrieel), waarbij zoveel mogelijk wordt gewerkt met uitbreidbare modules (flexibel), zodat de elementen uiteindelijk ook weer uit elkaar kunnen worden gehaald en alle materialen kunnen worden hergebruikt, zonder kwaliteitsverlies (demontabel). Dit heeft de volgende voordelen: duurzaam materiaalgebruik, industriele uitstraling, lage kosten, voldoen aan de randvoorwaarden van de verhuurder.

Zelfbouwpakket

Met het IFD-concept is Bygg nu bezig in de schetsontwerpfase, om multifunctionele, vrijstaande interieurelementen te ontwerpen, in een integrale vormentaal. De elementen doen dienst als ruimteverdeler, boekenkast, trapelement, entresol, slaapvertrek, bedstede, etc. Dit systeem is uiteindelijk ook toepasbaar op andere lofts. Er zijn in principe oneindig veel configuraties mogelijk. Uitgangspunt is dat de elementen door de bewoner zelf (als bouwpakket) in elkaar te zetten zijn, zodat het voor een klein budget aantrekkelijk is.

Meer Informatie

Wilt u meer weten over ontwerpen van Bygg, neemt u dan contact op of kijk op de website.