Piekary Slaskie Bus Station

01

In 2014 we have participated in a competition for transformation of bus station in Piekary Śląskie, industrial town in southern Poland. Currently the station is not an inviting and pleasent place, the station doesn’t meet nowadays requiments of safety, comfort and availability for disabled users.

In the proposed concept, the typical existing red columns, carrying the roofs above the platforms, are kept. The roofs are replaced with transparent polycarbonate a LED lighting system (adjusting intensity and colour) is installed in the columns, making the platforms light and safe. Between the main street and platforms all facilities are located. Instead of one large object, smaller round pavilions are proposed, with the intention of creating an inviting public space, an open market, where space flows around and leads passengers to the platforms. For the comfort, the square is also under the roof. Even though the pavillions are open and inviting during the day, they can be closed (against vandalism) during the night, by sliding perforated steel panels.

In 2014 hebben we deelgenomen aan een tender voor de transformatie van het busstation in Piekary Śląskie, een industrieel stadje in het zuiden van Polen. Momenteel is het busstation niet uitnodigend en comfortabel; het voldoet niet meer aan de huidige normen met betrekking tot veiligheid, comfort en toegankelijkheid voor mindervaliden.

De kenmerkende stalen kolommen, die de overkapping dragen, worden in het plan behouden. De dakbedekking wordt vervangen door tranparant polycarbonaat, waarbij adaptieve LED-verlichting wordt geïntegreerd in de kolommen. De faciliteiten worden ondergebracht tussen de doorgaande weg en de busplatforms. In plaats van een gebouw, stellen we meerdere ronde paviljoens voor, die vrijstaand onder een grote overkapping worden geplaatst, als in een overdekte markt, waardoor de passagiers tussen en om de paviljoens kunnen stromen. De paviljoens met diverse functies zijn open gedurende de dag, maar kunnen worden gesloten met rondgezette, geperforeerde stalen schuifpanelen.