Nieuwstraat Best

DSCN4651

Transformation of monumental house

In September 2014, Bygg Architecture and Marjan Sarab have been asked to make a proposal for the transformation of a monumental house in Best. The building from beginning of 20th century recently served as an office building.

The building consists of a monumental front building and a ’90s extension on the back. The current layout and the extension make the house unfunctional and dark. We have proposed removing part of the extension and adding extra doors to the garden, to get more light and better relationship between the living room (in back part) and garden. We have proposed to create a “living kitchen”, with dining at the front and big kitchen with cooking island in the middle. The staircase has been rotated and straightened – to create visual connection between entrance, living and garden. On the end of the axis a fireplace is located, with a built-in bbq on the exterior. Changing the staircase allows opening up space to the first floor to bring extra light to the entrance hall.

On the first floor, the ceilings have been partially removed, to open up space and expose the wooden roof construction and create entresols. Each bedroom gets extra space, which provides flexible usage. Additional roof windows bring extra light and enhance spaciousness.

Verbouwing monumentaal woonhuis

Bygg Architecture en Marjan Sarab zijn in september 2014 gevraagd een ontwerp te maken voor de verbouwing van een monumentale woning in Best. De woning van het begin van de twintigste eeuw deed recent dienst als kantoor.

Het gebouw bestaat uit een monumentaal voorhuis en een aanbouw uit de jaren ’90 aan de achterzijde. De huidige indeling en de aanbouw maken het huis onfunctioneel en donker. We hebben voorgesteld om de aanbouw deels te verwijderen om de relatie met de tuin te verbeteren, waardoor ook meer licht binnenkomt, middels tuindeuren. In het voorhuis stellen we een leefkeuken voor, met eetgedeelte en een kookeiland centraal in het huis. De trap wordt vervangen door een rechte steektrap, die gedraaid wordt, zodat een visuele relatie tussen entree, woonkamer en tuin ontstaat. Aan het einde van deze zichtlijn komt een open haard, die aan de buitenzijde dienst doet als een geintegreerde barbecue. Het wijzigen van de trap geeft de mogelijkheid om de ruimtelijkheid en lichtinval vanuit de verdieping naar de begane grond te verbeteren.

Op de verdieping worden plafonds gedeeltelijk verwijderd, zodat ruimte en entresols ontstaan, die gebruikt kunnen worden als toevoeging voor de kinderkamers of voor opslag. Toevoeging van dakramen brengen op de verdieping extra licht en ruimtelijkheid.