Friesland

Friesland long stay hotel

Bygg has made design proposal of satellite hotel rooms in Friesland, at the Waddenzee. The area is divided by a dike, a dominant element in the landscape, which protects inhabitants inlands from the stormy and dangerous North Sea. At the sea side of the dike, floodplains are located, a hostile place for people. Despite the extreme climate, the area is becoming a very popular tourist place. The feeling of solitude, vast space and the unique nature of floodplains are appealing to a certain type of tourist. The inspiration for architecture was Japanese philosophy of Wabi-Sabi and works of Alejandro de la Sota and Sigurd Lewerentz.

In the master plan, which was the first part of the design proposal, we proposed different types of hotel rooms, dedicated to different target groups of tourists. The architecture and size of the units respond to the landscape, conditions and atmospheres. Inland, units are created for bigger groups, whereas at the floodplains single person units are created, to emphasize the solitude of the place. All units are made out of wood and natural, local materials and are energy self-sufficient (energy, water, heat).

For the final design I chose a location on the floodplains, with a proposal for a long stay hotel unit for one person. The object consists of prefabricated units, stacked on top of each other. Living spaces, such as living room, kitchen and suite are in the top modules, protected from flooding. An external stair case, connecting all functions, allows guests to experience the typical Frisian weather conditions. Each unit has facade openings at the front and the back, orienting the view at the sea and land.

Units made out of cradle-to-cradle laminated lumber veneer (LVL) have a low effect on the natural environment, and the whole object uses rain water, solar energy and its own water treatment.

Bygg Architecture heeft een ontwerp gemaakt voor satelliet hotelkamers aan de Waddenzee in Friesland, ten behoeve van natuurtoerisme. Diverse type verblijven voor verschillende doelgroepen zijn verspreid in het landschap te vinden. In de polder en zelfs in de fantastische uiterwaarden van de zee-dijk. In de polder zijn groepsaccommodaties ontworpen en in de uiterwaarden hotelka-mers voor 1 of 2 personen die op zoek zijn naar rust en leegte.

Het ontwerp hiervoor bestaat uit prefab stapelbare units, die tezamen een toren vormen in het vlakke land. Het trappenhuis aan de buitenzijde dwingt de bezoeker de elemen-ten steeds te trotseren. Zorgvuldig gekozen ramen kaderen het zicht op de wereld. Smal naar het land en breed naar de zee en andersom. Het gebouw is vanwege het ontbreken van aansluitingen op nutsvoorzieningen zelfvoorzienend in energieopwekking en waterzuivering.